En la marjal de Pego (Parc Natural), La ruta discorre a través de diferents ambients, com el canyissar, zones de ribera dels rius Bullent i Salinar, cultius d’arròs i muntanya mediterrània. En la Muntanyeta Verda s’està realitzant des de 2019 el projecte de reintroducció de l’Àguila pescadora a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa en els mesos d’estiu podràs observar als exemplars sobrevolant majestuosament la mateixa.
ARROSSARS. ZONA D’INTERÉS ORNITOLÒGIC. L’arròs de Pego, paradís per a les aus.
Aquesta zona és un enclavament essencial per a l’avifauna ja que el cicle tradicional del cultiu de l’arròs provoca que els nivells d’aigua dels camps varien al llarg de l’any, estant inundats bona part d’aquest i atraient gran quantitat d’aus principalment, aquàtiques.
PARADA DE SANT PERE: El senillar, refugi per a les aus.
Si anem en silenci, durant la ruta t’acompanyaran com a banda sonora els reclams de galls de canyar, cabussonets, rasclons, xitxarres i polletes d’aigua, que adquireix el màxim volum a l’alba i al capvespre.
Així que, en aquesta mena d’hàbitat, t’aconsellem que poses tots els teus sentits en marxa, et sorprendràs!
BLAU DEL CALAPATAR: El Riu Bullent, un riu ple de vida. Les aus de les zones de ribera.
El Bullent és un riu singular de la costa mediterrània amb aigües cristal·lines i elevada qualitat mediambiental.
És el més cabalós d’Europa (amb la menor distància) i abasteix a la Marjal d’aigua pura per la zona nord.
En ell viuen una gran quantitat d’espècies bioindicadores de la qualitat de l’aiguamoll. El riu serpenteja a través de xicotetes muntanyes en les quals predomina la vegetació típica del matollar mediterrani (màquia) fins arribar a la marjal.
A més de la biodiversitat d’aus que podem observar, hi ha una espècie molt més difícil de localitzar: el Samaruc (Valencia hispanica), un xicotet peixet en perill d’extinció.