Descobreix

Itineraris ornitològics

El Paratge Natural Municipal "Naixement del riu Toixa"

Tuéjar

Descripció

El Paratge Natural Municipal "Naixement del riu Toixa" està situat en el terme municipal de Toixa, a la província de València i ocupa una superfície de 600 ha. Es caracteritza per ser una vall profunda pròxima a la serra de Javalambre, llaurat pel famós riu que li dona nom.

Accedirem a aquest itinerari des de la pista d’Ademús (CV-35) a través d’una carretera d’entitat xicoteta, senyalitzada convenientment, situada 100 m abans del desviament al nucli urbà de Toixa i que ens portarà fins a la zona d’aparcament de l’Assut del riu Toixa.

Espècies més interessants

Residents: voltor lleonat, duc euroasiàtic,  corb, gralla de bec vermell, esparver, xoriguer comú, gamarús, mussol, gaig, perdiu roja, blavet, picot verd, picot garser gros, bectort, mallerenga emplomallada, mite,  raspinell comú, bruel, busquereta capnegre, mallerenga blava, cuereta torrentera i rossinyol bord.

Estivals: arpella, marcenca europea, àguila calçada, gamarús, oriol, puput, cucut, colltort comú, papamosques gris i gratapalles.

Hivernants: tord comú, griva i becada eurasiàtica.

Itinerari i punts d’observació

L’itinerari té el seu inici en l’Assut del riu Toixa (1), on el riu torna a aparéixer en superfície generant xicotets recessos i salts d’aigua en els quals resulta freqüent l’observació de la cuereta torrentera, el blavet i el rossinyol bord. En la frondositat del bosc de ribera s’oculten l’oriol, el picot verd i el gamarús.

La ruta continua en tot moment pel llit del riu, recorrent les seues hortes, arbredes i antics bancals de cultiu (2). En aquestes zones més obertes és on podem observar l’esparver, la perdiu roja, el mussol, el colltort i el gratapalles.

La senda abandona el fons del barranc en lleugera ascensió on es poden observar espècies eminentment forestals (3). El recorregut finalitza en les espectaculars parets calcàries de l’entorn de la Lacava (4).

Es recomana l’ús del telescopi per a gaudir de l’observació d’aus rupícoles com el voltor lleonat,  l’arpella, el corb, la gralla de bec vermell i el ballester comú.

Allotjament i restauració

A l’entorn de l’Assut existeix un restaurant i  àrea recreativa. Pel que fa a l’allotjament en el propi PNM hi ha un càmping i per a una major oferta en la localitat de Toixa i en la pròxima Ares d’Alpont.

Paraje Natural Municipal Nacimiento del Río Tuéjar

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Alto Turia - 961 63 50 84
Adreça
Carretera CV-35, KM.73, 46177 Tuéjar, Valencia