Descobreix

Itineraris ornitològics

El Paratge Natural Municipal "Rambla Celumbres"

Cinctorres

Descripció

El Paratge Natural Municipal "Rambla Celumbres" està situat en la confluència dels municipis de Castellfort, Cinctorres i Portell de Morella, a la comarca de Els Ports (Castelló). Ocupa una superfície total de 1.194,40 ha i es caracteritza per ser una zona d’especial interés, tant pel seu valor ecològic i paisatgístic, com històric i cultural.

Actualment aquest paratge és una zona d’esplai i d’ús recreatiu adaptada per al visitant. El seu bon estat de conservació fa que dispose d’espècies vegetals que donen vida a un lloc únic. Una de les zones amb més atractiu és el llit de la rambla, on es poden observar penya-segats i un altre tipus de fites paisatgístiques.

Espècies més interessants

Residents: voltor lleonat, àguila reial, duc euroasiàtic, falcó pelegrí, corb, gralla, gralla de bec vermell, aligot comú, astor, gamarús, esparver, merla blava, roquerol, gaig, pinsà vulgar i picot garser gros.

Estivals: arpella, àguila calçada, merla roquera i mastegatatxes.

Hivernants: cercavores, llucareta, lluer i griva.

Itinerari i punts d’observació

L’accés a la ruta ornitològica es realitza des de la carretera CV-125 que uneix les localitats de Portell de Morella i Cinctorres. Una vegada en ella, a l’altura del punt quilomètric 18,5, es troba el senyal d’accés al paratge, des d’on iniciarem el nostre recorregut.

Una vegada aparcat el cotxe, descendim pel camí i després de recórrer un poc menys d’1 km ens desviem a la dreta per a abocar-nos, amb molt precaució, a la Rambla Celumbres (1).

Des d’aquest punt podrem observar una gran varietat d’espècies rupícoles entre les quals es troben el voltor lleonat, l’arpella, el falcó pelegrí, la gralla de bec vermell, la merla blava i el roquerol.

Per a una observació òptima es recomana l’ús de telescopi, així com realitzar la visita a l’alba, per aprofitar el moment en què els raigs del sol il·luminen la Roca Roja. Si es desitja completar el registre amb espècies forestals, es recomana continuar pel camí fins al Barranc de la Barcella (2). 

Allotjament i restauració

Portell de Morella i Cinctorres són les dues localitats més pròximes on poder menjar i dormir.

Paraje Natural Municipal Rambla de Celumbres

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Cinctorres - 964 18 14 28
Adreça
Tourist Info Cictorres - Plaza Nueva, 6, 12318 Cinctorres, Castellón