Descobreix

Itineraris ornitològics

Paratge Natural Municipal Clot de Galvany

Elche

Descripció

El Paratge Natural Municipal Clot de Galvany es localitza en el terme municipal d’Elx, a la província d’Alacant. Disposa de superfície de 355,84 ha i deu el seu nom a una tolla natural que forma part d’aquest magnífic aiguamoll situat en la costa il·licitana.

Aquest paratge es caracteritza per la gran diversitat d’ambients donant forma a un conjunt de paisatges únics, des del propi aiguamoll, passant per les muntanyes i les llomes que l’envolten. Per si no fos prou disposa d’un sistema dunar davant del litoral, amb platges de més de 5 km de longitud.

Pel que fa a les espècies de plantes marines, compta amb la presència de prades de posidònia i una important comunitat bentònica.

Aquesta gran diversitat d’ecosistemes fa d’aquest paratge un lloc perfecte per a l’observació d’aus, tenint en compte que es poden trobar espècies forestals, ànecs i rapaces.

Informació del parc ací

Principals espècies

Residents: ànec collverd, morell cap-roig, ànec capblanc, xarxet marbrenc, corriol camanegre, polla blava comuna, fotja comuna, gavina riallera, puput, botxí septentrional, xoriguer comú, mussol europeu, torlit comú. 

Estivals: ànec blanc, xibec cap-roig, xatrac comú, fumarell carablanc, martinet menut comú, camallarga comú, bec d’alena comú, corriol petit, oreneta cua-rogenca, balquer.

Hivernants: mascarell atlàntic, baldriga balear, corb marí gros, remena-rocs comú, gavina corsa, xatrac becllarg, xarxet comú, ànec cullerot comú, cabussó comú, àguila calçada, arpella occidental, bernat pescaire, capó reial, becadell comú.

Itinerari i punts d’observació

L’accés principal es realitza des de la mateixa urbanització d’Arenals del Sol, seguint per l’Avinguda Sant Bartolomé de Tirajana (passeig al costat de la platja) en direcció cap a Gran Alacant. L’entrada al Clot la trobem al final d’aquesta avinguda girant en l’encreuament a la dreta, on per a finalitzar arribarem al pàrquing de l’Aula de la Natura.

L’Itinerari A comença a l’Aula de Natura del PNM i ens portarà pels diferents observatoris i miradors. Des de l’observatori d’ànecs (1) és possible contemplar espècies com l’ànec capblanc, morell cap-roig, ànec blanc, martinet menut i ocasionalment xarxet marbrenc. Mentre que l’observatori de limícoles (2) ofereix la possibilitat de veure camallargues, bec d’alena comuna, becadell comú, corriol petit i xivita. Continuem per l’itinerari fins a l’observatori  de la tolla central on afegir al nostre registre les dues espècies de garses,  capó reial, àguila calçada i fins i tot torlit.

L’Itinerari B parteix des de l’aparcament en direcció a la platja per a recórrer el sistema dunar del Carabassí i gràcies a les passarel·les contemplar les seues platges d’arena rossa i l’imponent sistema dunar. És una zona propícia per a l’observació d’aus associades a ambients litorals i marins com mascarell atlàntic, baldriga balear, gavina corsa, xatrac becllarg, corriol camanegre i remena-rocs.

Allotjament i restauració

L’oferta de bars i restaurants és àmplia a l’entorn del paratge, cal acudir a les localitats veïnes per a buscar allotjament.

Altres espais pròxims

Pròxim al paratge, en direcció sud,  es troba el PN de les Salines de Santa Pola i al nord l’aiguamoll d’Aigua Amarga.

Paraje Natural Municipal Clot de Galvany

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Elche - 966 65 81 96
Adreça
Plaça del Parc 3 - 03202 Elx / Elche (Alicante)