Descobreix

Itineraris ornitològics

Paratge Natural Municipal "Serra de les Àguiles i Sant Pasqual" 

Monforte del Cid

El Paratge Natural Municipal "Serra de les Àguiles i Sant Pasqual" se situa en el terme municipal de Montfort (Alacant). Els dos enclavaments ocupen una superfície total de 384,06 ha i estan delimitats entre una extensa superfície agrícola i la serralada Bètica.

Aquest paisatge està compost per finques xicotetes dedicades principalment al cultiu del raïm, que s’alcen progressivament sobre la vall del Vinalopó. Es tracta sens dubte d’una de les zones més atractives per al visitant en el municipi de Montfort.

Espècies més interessants

Residents: àguila reial, àguila astor-cuabarrada, duc euroasiàtic, corb, gralla de bec vermell, còlit negre, roquerol, perdiu roja, busquereta cuallarga, tudó, mussol, mallerenga emplomallada, bitxac comú i torlit.

Estivals: gamarús, cucut, abellerol comú, cuaenlairat i busquereta de garriga.

Hivernants: corb marí gros, ànecs, cabussó collnegre i xivita.

Itinerari i punts d’observació

Per a accedir al recorregut ornitològic, des de l’autovia d’Alacant (A-31),  prenem el desviament a Orito i seguim les indicacions fins al Santuari de la Cova de Sant Pasqual. Una vegada a dalt, deixem el cotxe en l’aparcament per a iniciar el recorregut.

Des del mirador (1) es contempla la Serra de Sant Pasqual, és freqüent la presència d’àguila reial, àguila cuabarrada, duc euroasiàtic i altres espècies rupícoles com el corb o les gralles de bec vermell.

L’itinerari coincideix en gran part del recorregut amb la senda PRCV-170, travessant pinedes poc desenvolupades de pi blanc i matoll baix on observar la mallerenga emplomallada, el tudó o la perdiu roja.

Una vegada arribem al camí a l’Embassament de les Àguiles (2), a mà esquerra, s’albiren els vessants d’espartars i erms en els quals es poden observar abellerols, cucuts, còlits negres, tallaretes i, fins i tot, a l’esquiu torlit.

En l’època hivernal, les grans basses de reg actuen com a zones de descans per a nombrosos anàtids, corbs de mar i cabussons. Tornant per l’itinerari circular es travessen tàlvegs xicotets amb antics bancals de cultiu en els quals es pot observar el gamarús, el mussol i el cuaenlairat.

Allotjament i restauració

Encara que existeix un càmping pròxim a Orito, la major oferta d’allotjament i servei de restauració es troba en la localitat de Montfort.

Altres espais pròxims

La pròxima Serra del Cid amplia les possibilitats d’observar espècies rupícoles com l’àguila reial, el duc euroasiàtic, el falcó pelegrí i cal destacar també la presència de grups d’arruís pasturant en els seus vessants i tàlvegs.

Paraje Natural Municipal Sierra de las Águilas y San Pascual

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Monforte del Cid - 965 62 64 17
Adreça
Tourist Info Monforte del Cid -  Plaza de España, 1, 03670 Monforte del Cid, Alicante