Blog

Camachuelo trompetero

Un paradís per a l’observació d’ocells

La Comunitat Valenciana ha passat inadvertida com a destinació per a l’observació d’aus (birding) durant molts anys. Hui dia, s’està convertint en la destinació més popular i nou per a l’observació d’aus i fauna d’Europa occidental, gràcies a la promoció d’aquest racó amagat d’Espanya.

Els aiguamolls costaners són una visita obligada, especialment durant l’època de migració, quan és possible observar més de 80 espècies en un sol dia.

De sud a nord, trobem LES SALINES DE SANTA POLA, un lloc interessant per a observar gavina capblanca i gavina corsa, i milers de flamenc. A més, quatre espècies de xatrac es reprodueixen en la reserva: xatrac becllarg, xatrac menut, xatrac d'albufera i fumarell de galta blanca. A la tardor i a l’hivern, poden observar-se l’àguila pescadora, becplà i un gran nombre de limícoles. Des de la costa, és possible observar un gran nombre de baldriga balear, baldriga cendrosa i baldriga mediterrània.

No lluny d’allí, trobem el Parc Natural del FONDO d’ELX on un grup d’estranyes àguila cridanera hiberna cada any. A més, és una de les millors zones d’Europa per a trobar rosseta i ànec capblanc en perill d’extinció. Durant l’època de reproducció es poden veure de manera habitual cavallet, arpellot cendrós, agró roig i gomet.

A la frontera entre les províncies de València i Alacant, trobem la MARJAL DE PEGO-OLIVA. Aquesta zona posseeix la segona major població de xitxarra bigotuda a Espanya i una abundant població de boscaler comú. Altres interessants espècies reproductores són carregada, oroval i picaport. En la primavera de l’any 2019, es van introduir quatre cries de àguila pescadora en la marjal per a iniciar un programa de reintroducció, de manera que, amb un poc de sort, es reproduiran de nou en uns quants anys. Al juliol i agost, falcó de la reina es veuen atrets a la Marjal de Pego per la seua riquesa en libèl·lules, amb registres de fins a 5 aus juntes.

A la província de València, trobem la famosa ALBUFERA, un dels majors aiguamolls d’Espanya. Aquesta vasta zona de 21.000 ha atrau moltes aus estranyes i poc comunes cada any, en particular, limícoles, gavines i xatrac. Els filtres verds que estan dissenyats per a netejar l’aigua del llac es gestionen per a programar els nivells d’aigua amb la migració.

Per aquest motiu, són un lloc fantàstic per a visitar. A més, l’Albufera i la marjal pròxima reben cada any la visita xatrac elegant, una espècie americana que porta alguns anys reproduint-se en la zona. D’aquesta manera, València posseeix l’única parella reproductora de xatrac elegant del paleàrtic.

El sud d’Alacant és un hàbitat semidesèrtic, i ací és on trobem a l’escàs pinsà trompeter. Aquesta zona també és interessant per sit negre, còlbia negra i còlbia rossa, roquer, merla blava, abellerol i picot verd. Si ens desplacem un poc cap a l’interior, les muntanyes d’Alcoi ens oferiran l’oportunitat de contemplar rapinyaires com la àguila de pantxa blanca, voltor comú, àguila reial i astor.

Un poc més cap a l’oest, prop de la frontera amb la província d’Albacete trobem les estepes, que són, certament, un bon lloc per a observar moltes espècies de les estepes com avitarda i sisó, calàndria, terrerola i terrerola rogenca, i xurra. A l’hivern, es registra amb freqüència la presència de arpellot pàl·lid, milà reial, fusell i roget. A més, són freqüents les observacions de àguila imperial ibèrica, de manera que abans o després es reproduiran en aquesta zona. Una altra espècie que molts afeccionats a l’observació d’aus desitgen poder veure és la alosa becuda i també es pot contemplar a la Comunitat Valenciana.

A les muntanyes de Castelló s’ha introduït el majestuós trencalòs. En la mateixa zona, trobem altres espècies de muntanya com el merla roquera, titeta d'estiu i sit vulgar.

Finalment, però no menys important, la Comunitat Valenciana posseeix tres aeroports diferents (Alacant, València i Castelló), una fantàstica xarxa de carreteres i bon allotjament que faran inoblidable el seu viatge per a observar aus.

Resumint, l’àmplia varietat d’hàbitats i, per tant, d’espècies d’aus que es poden trobar a la Comunitat Valenciana la fa mereixedora d’una visita.

 

Autor: Pau Lucio, Birdwatching Spain