Descobreix

Itineraris ornitològics

El Paratge Natural Municipal "La Pilarica-Serra de Callosa"

Callosa de Segura

Descripció

El Paratge Natural Municipal "La Pilarica-Serra de Callosa" se situa en el terme municipal de Callosa de Segura (Alacant) i disposa d’una superfície de 143,44 ha. L’element més característic d’aquest paisatge és la Serra de Callosa, una impressionant mola calcària que amb els seus 578 m d’altura s’eleva enmig d’una extensa plana.

Es tracta d’un espai natural que alberga diferents ambients dotant-lo d’una gran singularitat. La seua orografia i composició de materials rocosos, afegint l’aridesa del clima i la seua situació geogràfica pròxima al mar, provoquen un relleu molt accidentat amb grans desnivells degut principalment a l’erosió.

Pel que fa a la fauna existent, les aus són les més destacades. En els cingles més elevats trobem diferents rapaces, on nidifiquen algunes de les espècies amb més interés i grau de protecció, entre elles: l’àguila cuabarrada, els mussols reals o el falcó pelegrí.

Informació del parc ací

Principals espècies

Residents: àguila astor-cuabarrada, duc euroasiàtic, falcó pelegrí, xoriguer comú, còlit negre, mussol banyut, esparver, botxí septentrional, passerell trompeter, busquereta capnegre, merla blava, puput i picot verd.

Estivals: cavaller, abellerol, oreneta cua-rogenca i papamosques gris.

Hivernants: lluer, mite comú i mosquiter comú.

Itinerari i punts d’observació

Per a arribar fins a aquest paratge natural podem optar per diferents vies: si circulem per la A‑7, prendrem l’eixida 79 (Granja, Cox, Callosa) per la CV-900 fins a Callosa de Segura o per l’AP‑7, eixida 733, (Catral, Callosa) prenem la CV-913 fins a la CV 900. En els dos casos hem de circular per l’Av. Ciutat Jardí en direcció Redovà, i una vegada allí seguir les indicacions cap a l’Aula de Natura de la Cova Fumada.

L’itinerari comença a l’Aula de Natura de la Cova Fumada on recorrerem tot el vessant sud de la Serra de Callosa. Mentre iniciem aquesta ruta podem observar zones de cornial on habiten nombroses espècies exòtiques com el passerell trompeter, l’abellerol o el cavaller (1). És freqüent l’observació en vol del falcó pelegrí, l’àguila-astor cuabarrada, el xoriguer comú i, fins i tot, del duc euroasiàtic.

Si continuem l’itinerari per la senda travessarem zones de pineda amb presència de botxí septentrional, xiulet verd, esparver i mussol banyut (2 i 3). Per a finalitzar la nostra ruta farem una parada en l’àrea de descans de l’Ermita Verge de la Salut (4). Ja en el PNM de la Serra de Redovà, podrem contemplar espècies rupícoles com l’àguila-astor cuabarrada, la merla blava o el còlit negre. En aquest paratge trobem altres rutes, però aquestes presenten grans desnivells i per tant no són recomanables per al públic general.

Allotjament i restauració

L’allotjament i el servei de restauració es concentra en la localitat de Callosa de Segura, no obstant això l’Aula de la Natura de la Cova Fumada compta amb bungalows i zona d’acampada.

Altres espais pròxims

Davant d’aquest paratge es troba el PNM «Serra de Redovà» amb un ecosistema i espècies idèntiques a les descrites.

Paraje Natural Municipal La Pilarica - Sierra de Callosa

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Callosa de Segura - 966 19 84 51
Adreça
Dirección: Plaza Reina Sofía 6 - 03360 Callosa de Segura, Alicante