Descobreix

Itineraris ornitològics

El Paratge Natural Municipal "Los Calderones"

Chulilla

Descripció

El Paratge Natural Municipal "Los Calderones" es localitza en el terme municipal de Xulella, més concretament a la comarca dels Serrans (València), comprenent una superfície de 538,05 ha.

El seu paisatge es caracteritza per les espectaculars formacions geològiques, com són les Falçs del riu Túria i les muntanyes limítrofs. L’erosió del corrent d’aquest riu al seu pas per Xulella ha creat una gola profunda de parets verticals, que amb el pas dels anys han donat forma a un canó esplèndid.

Aquest paratge és considerat un dels racons més bells de la Comunitat Valenciana, alberga multitud d’atractius per als turistes, disposa d’elements culturals i patrimonials, però també és un enclavament únic per a gaudir de la fauna i la seua biodiversitat.

Informació del parc ací

Principals espècies

Residents: àguila-astor cuabarrada, duc euroasiàtic, falcó pelegrí, xoriguer comú, gralla de bec vermell, merla d’aigua europea, blavet, cuereta torrentera, polla d’aigua comuna, picot verd, picot garser gros, puput, pardal roquer, busquereta capnegre i perdiu roja.

Estivals: ballester comú, colltort, oriol, gamarús i rossinyol comú.

Hivernants: lluer, cercavores, griva i bernat pescaire

Itinerari i punts d’observació

L’accés a Los Calderones es realitza a través del nucli urbà de Xulella, seguint les indicacions i panells informatius, situats en els punts de major afluència.

Les zones habilitades per a l’aparcament es troben a l’entrada del poble. Per a iniciar l’itinerari circular haurem de travessar la localitat de Xulella i descendir fins al marge del riu. El primer tram que recorrerem serà la zona d’horta situada en els marges del riu (1), observant espècies com el xoriguer comú, la perdiu roja, el puput, el colltort i el pardal roquer.

Conforme avancem per l’itinerari, ens endinsem en l’espectacular canó que conforma les Falçs del riu Túria. El falcó pelegrí, la gralla de bec vermell i el ballester comú són les espècies més representatives, també és possible l’observació de l’àguila-astor cuabarrada. Després de superar una passarel·la sobre el riu (2), ens endinsem en un xicotet bosc de ribera on estan presents l’oriol, el picot verd, el picot garser gros i el gamarús.

Al llarg del riu també es poden observar el blavet, la merla aquàtica o la cuereta torrentera. L’última parada, abans de tornar, és a l’entorn del Toll Blau (3) on s’observen la polla d’aigua comuna i el  bernat pescaire.

Allotjament i restauració

La localitat de Xulella concentra una àmplia oferta d’allotjament i hostaleria.

Paraje Natural Municipal Los Calderones

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Chulilla - 96 165 79 79
Adreça
Calle de las Eras, s/n C.P: 46167 Chulilla (Valencia)