Descobreix

Itineraris ornitològics

Paratge Natural Municipal "Racó del Frare"

Sant Mateu

El Paratge Natural Municipal "Racó del Frare" se situa a la comarca del Baix Maestrat (Castelló), disposa d’una superfície de 207,32 ha i ocupa part del terme municipal de Sant Mateu.

El seu paisatge es caracteritza per disposar d’una estructura geològica tabular que li confereix un relleu característic amb moles disposades horitzontalment. Es tracta d’un espai natural amb un alt valor ecològic, tant per la fauna existent, com per la seua vegetació. Pel que fa a les espècies més representatives, predominen matolls com sabines, ginebres, coscolla i altres espècies típiques mediterrànies. Pel que respecta a la fauna trobem aus rapaces com l’àguila reial o el falcó pelegrí.

Un altre dels atractius d’aquest paratge és el seu ús públic, que permet realitzar senderisme al llarg de la senda PRV-214 i les seues diferents variants, que discorren pels barrancs de la Ratlla, La Rambleta i  el Barranc del Salt, cobrint una part important d’aquest paisatge.

Espècies més interessants

Residents: voltor lleonat, àguila reial, duc euroasiàtic, aligot comú, falcó pelegrí, xoriguer comú, perdiu roja,  merla blava, còlit negre, botxí meridional, mussol, cogullada fosca, picot verd, merla comuna, busquereta capnegre   

Estivals: marcenca europea, esparver cendrós, cucut, colltort comú, abellerol europeu, ballester comú, enganyapastors europeu.

Hivernants: griva, tord comú, tord ala-roig.

Itinerari i punts d’observació

L’accés a l’itinerari ornitològic es realitza des del nucli urbà de Sant Mateu. Agafem la carretera CV-130, que uneix aquesta població amb la de Tirig. Després de recórrer 3 km ens desviem en el segon cartell informatiu d’accés al paratge per a continuar per una pista asfaltada fins a arribar a l’esplanada on es troba el panell informatiu del PNM «Racó del Frare» on deixarem el cotxe.

L’inici de la ruta (1) permet l’observació d’espècies associades als ecosistemes agraris, les oliveres centenàries són els més representats. Són freqüents la merla comuna, el mussol o les cogullades, però destaca l’espectacular increment d’exemplars de tord que es concentren en aquests camps a la recerca d’aliment.

Abandonem la pista asfaltada per agafar a mà esquerra el Camí del Mas de Leandro. Al llarg d’aquest tram (2), el camí recorre zones de matoll mediterrani des d’on dominar la vall amb mosaic de cultius. Aquesta zona és freqüentada per espècies que requereixen de zones obertes com la marcenca europea, l’esparver cendrós, l’abellerol, el botxí septentrional o l’enganyapastors europeu.

L’itinerari continua per una barranquera xicoteta, amb tarters freqüents i afloraments rocosos, fins a arribar al Racó del Frare i la imponent Roca dels Ermitans (3). Es recomana realitzar una espera en aquest punt per a observar la típica avifauna rupícola: àguila reial, falcó pelegrí, merla blava i ballester comú. Cal destacar l’abundància de cabra salvatge al llarg d’aquest últim tram del nostre recorregut.

Allotjament i restauració

L’allotjament i el servei de restauració es concentra en la localitat de Sant Mateu.

Altres espais pròxims

Es recomana, especialment durant les èpoques de pas i parada hivernal, la visita a la «Llacuna de Sant Mateu» (4). Llacuna endorreica amb vegetació palustre on es pot completar l’itinerari ornitològic amb espècies de limícoles, garses, anàtids i, fins i tot, grues i cigonyes.

Paraje Natural Municipal Racó Del Frare

Obri la ubicació
Telèfon
​​​​​​​Tourist Info Sant Mateu - 964 41 66 58
Adreça
Tourist Info Sant Mateu - Carrer Historiador Beti, 13, 12170 Sant Mateu, Castelló