Descobreix

Itineraris ornitològics

Pujada al Montemayor - Ruta ornitològica d'Ayora

Ayora

Aiora, situada a l’interior de la província de València, és el segon terme municipal més estés de la Comunitat Valenciana (més de 448 km2), i ofereix la possibilitat de trobar i disfrutar d’una fauna d’allò més variada.  

La ruta ornitològica coincideix amb la ruta senderista de la Pujada al Montmajor. Es tracta d’una ruta circular, encara que es pot fer lineal si es disposa de poc de temps. Esta ruta comença a les afores de la localitat, al costat dels camps esportius de les Escoles, lloc on es troba el cartell informatiu d’inici. Travessant una zona de xalets i cases de camp, ens allunyarem fins a una bifurcació, on girarem a la dreta.

Per este camí, ens acostarem a la CV440 fins a col·locar-nos paral·lels a ella durant uns moments seguint la senyalització (marques grogues) i ens aproparem a poc a poc a la base del Montmajor. En este tram, disfrutarem principalment d’un paisatge de camps d’oliveres i d’ametlers amb presència d’aus lligades a estos conreus de secà (caderneres, verderols, papamosques, busqueretes, estornells, puputs, etc.).

En arribar a les faldes de la muntanya, deixem els cultius i abandonem també el camí per a accedir a una senda que, entre bosc de pi i matolls, ens acompanya fins a pujar al cim. Durant la pujada, ens acompanyaran capellans, mallerengues, raspinells, àguila calçada, etc.

Al cim del Montmajor (1108 m), disfrutarem de les impressionants vistes als 4 punts cardinals i podrem veure els principals accidents geogràfics de la zona (entre ells, zones ZEPA i LIC). 

Principals espècies d’aus 

Residents: Falcó peregrí, merla blava, colom tudó, gaig, busquereta capnegre, àguila reial, bitxac comú, raspinell comú, aligot comú, cornella, corb gran, busquereta cuallarga, capellanet, paixarell, mallerenga xicoteta, perdiu roja, etc. 

Estivals: Roquer, àguila serpera, fàlcia negra, fàlcia pàl·lida, aligot comú, busquereta cuallarga, etc. 

Hivernants: Cotxa fumada i paixarell, etc. 

Servicis

La localitat d’Aiora disposa de diferents allotjaments rurals on poder pernoctar i nombrosos bars i restaurants on degustar la gastronomia aiorina. Podem trobar més informació a l’oficina de turisme d’Aiora.

 

Subida al Montemayor - Ruta ornitológica de Ayora

Obri la ubicació
Telèfon
+34 961 890 658
Adreça

C/ San Francisco s/n