Descobreix

Zones estepàries

ZEPA Meca - Mugrón - Sant Benet

Ayora

Descripció

Aquest paratge natural es troba situat entre els municipis d’Aiora (València) i Almansa (Albacete), zona limítrofa entre les comunitats autònomes de Castella-La Manxa i la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una àrea protegida catalogada com a Zona d’Especial Protecció per a Aus, formada per diferents ecosistemes com la serra de Mugrón i la llacuna de Sant Benet.

La serra de Mugrón constitueix una elevació muntanyosa que s’estén de nord a sud entre els municipis d’Almansa, Alpera i Aiora. Tant la serra com el seu entorn conformen una zona que alberga tres unitats paisatgístiques íntimament relacionades. 

En les zones de major altitud apareixen mosaics de savinars de savina negral, els cultius de secà que cobreixen la major part del paisatge del corredor i, finalment, la llacuna de Sant Benet.

Aquesta llacuna es troba situada a una altitud de 670 m i és de caràcter temporal, s’ompli quan hi ha pluges importants i s’asseca quan aquestes escassegen. Té una extensió aproximada de 500 hectàrees i la seua conca hidrològica pertany a la Rambla de Betlem i als vessants del Mugrón i l’Arciseco. Actualment està inclosa en el catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana.

A la part alta de la serra del Mugrón trobem el poblat de Meca, l’època del qual correspon a la ibèrica (segles V-II aC) i també al bronze, romana, islàmica i medieval. Està declarat Bé d’Interés Cultural des del 3 de juny de 1931 ja que ocupava una superfície d’unes 15 hectàrees. En ell encara es poden observar perfectament restes de l’antiga muralla que fortificava el poblat, que pel seu emplaçament singular constitueix una autèntica fortalesa natural.

Per a les persones interessades en la pràctica del birding, aquest paratge alberga poblacions nidificants de 17 espècies diferents d’aus. Es tracta d’una zona d’especial rellevància per a la conservació d’aus estepàries.

Principals espècies

Residentsàguila reial, duc euroasiàtic, torlit comú, cogullada fosca, àguila calçada, calàndria comuna, còlit negre, xurra, ganga eurasiàtica, avitarda, gralla de bec vermell i sisó.

Estivals: terrerola, enganyapastors europeu i àguila serpera.

Hivernants: falcó pelegrí i xoriguer petit.

Època recomanada

Tot l’any.

Punts d’interés

-Mugrón 1.260 metres.
-Puntal d’Arciseco 1.070 metres.
-Talaia 805 metres.

ZEPA Meca - Mugrón - San Benito

Obri la ubicació
Telèfon
Tourist Info Ayora: 961 89 06 58
Adreça
Calle San Francisco, s/n, 46620 Ayora, Valencia