Blog

Birding Alto turia

Birding en l'Alt Túria

L’interior de la província de València guarda una sorpresa per als amants de l’observació de les aus i de la natura. Un espai natural declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO que abasta una gran varietat d’hàbitats i de paisatges per descobrir.

Hui volem proposar-vos un viatge ornitològic per la comarca de l’Alt Túria, una de les zones més abruptes de la Comunitat Valenciana formada per serres, valls, rius i gorges on es poden descobrir algunes de les aus més fascinants que habiten als ecosistemes mediterranis d’esta zona de la península ibèrica.

Des d’aquells que s’inicien fins als més experimentats, passant per aquells a qui els agrada “pardalejar” en família-, l’aficionat a l’observació d’aus disposa a la web de Birding Comunitat Valenciana d’informació i propostes a tots els nivells i gustos.

Jornades d’un dia en família o amb amics, caps de setmana que combinen l’observació d’aus amb la visita a una bodega familiar en la vall d’Ahillas (aldea de Xelva) i, per descomptat, excursions “a mida” per a aquells que desitgen endinsar-se en estes valls i explorar els llocs més especials on trobar les espècies més singulars.

Sobre esta regió vertebrada pel riu Túria i els seus afluents, alcen el vol les grans rapaces com són el voltor comú, l’àguila reial o el falcó peregrí i espècies rupícoles que habiten als tallats calcaris de barrancs i gorges com les falcies de panxa blanca o les gralles de bec roig.

En les zones més altes d’estes muntanyes, dominades pel savinar, durant l’hivern es poden observar espècies procedents del nord d’Europa que hi busquen aliment i refugi i que són de gran interés per als aficionats a les aus com, per exemple, la merla de pitblanc, la tordanxa i  el tord ala-roig, el verderol de carrasca o el trencapinyols.

Esta regió, que pertany a la província de València, també és la llar de l’àguila perdiguera o de Bonelli, així com de l’àguila blanca, xicotet voltor migratori que té en estos paratges els únics llocs de cria en la província de València. Ambdues espècies són vertaderes “joies” de la fauna ibèrica, estan incloses en el Llibre Roig de les aus d’Espanya en la categoria de “en perill” i apareixen com a “vulnerables” en el Llistat d’espècies silvestres en règim de protecció especial a Espanya i a la UE.

També, les zones cultivades de les valls amb les cases de cap i els corrals, molts abandonats, són un hàbitat propici per a l’observació d’aus lligades a estos medis com, per exemple, l’abellerol, els còlits gris, ros i negre, la titeta d’estiu o la busquereta vulgar, a més de la terrerola, el gaig, el cruixidell, …

 Birder

(Foto: ACTIO Birding)

Alguns dels millors llocs per a l’observació d’aus i el gaudi d’estos paratges magnífics i de gran valor natural, històric i patrimonial són:

L’Assut de Toixa.

Una àrea recreativa situada junt al naixement del riu Toixa, on antigament existia una presa que canalitzava l’aigua de la sèquia del poble.

Actualment s’ha convertit en una zona d’esbargiment que conté una microrreserva de flora amb espècies vegetals típiques de ribera com, per exemple, el xop, l’àlber blanc i el salze.   Des d’este punt, és possible apuntar observacions d’aus com el safranet, el picot garser gros, el capellanet, el raspinell i un llarg etcètera que inclou espècies lligades a cursos d’aigua com, per exemple, la bosqueta vulgar o la cueta torrentera.

 Nacimiento Río Tuejar

(Foto Turisme Comunitat Valenciana)

El Pic del Remei, per damunt dels 1.000 metres d’altitud, al qual s’accedeix des de Xelva per una carretera estreta que porta fins a Ahillas i La Ièsa i que discorre per este paisatge abrupte amb vistes espectaculars, zones rocoses i pinars.

Es tracta d’un mirador natural per a la pràctica del birdwatching, amb una bella panoràmica sobre la vall del Toixa, des d’on es pot divisar el municipi de Xelva i on ens veurem sobrevolats per voltors comuns, corbs, gralles i algun falcó peregrí. A prop del pic es troba el Santuari del mateix nom, que també és una zona bonica envoltada de muntanyes i boscos on acudeixen bectorts, capellans, pit-roigs i una infinitat d’aus forestals.

 Pico del Remedio Alimoche

(Foto ACTIO Birding)

A Xelva es pot fer La Ruta de l’Aigua, ruta senyalitzada, que comença i acaba al nucli urbà del poble i que ens convida a “pardalejar” entre la vegetació pròpia de la ribera del riu Toixa i a intentar captar l’oriolus, el rossinyol, … o a observar rapaces com l’esparver o l’aligot comú. I tot això mentre descobrim antigues ruïnes d’ingenis hidràulics o molins fariners i on trobem zones recreatives per a descansar, així com alguns miradors.

La Ruta de la Penya Tallada, que es pot fer des de la localitat propera de Calles, ens porta a uns dels paratges més espectaculars de la província i de la Comunitat Valenciana, on ens espera una impressionant obra d’enginyeria romana, restes de l’antic aqüeducte al qual accedirem per túnels excavats en la roca.

Al llarg del recorregut és possible observar la merla blava o el roquer, mentre que el soliguer o l’àguila serpera també solen sobrevolar estos llocs.

Acueducto Peña Cortada

Aqüeducte de la Penya Tallada al seu pas per Calles.

Des del pantà de Benagéber es pot realitzar la bonica Ruta de “los Chorros del Barchel”. 

Una zona de gran bellesa declarada Paratge Natural Municipal situada entre els canyons del riu Túria, al terme municipal de Xelva.  

Pels voltants d’esta zona roden aus d’interés com el bardisser i la merla d’aigua, a més d’altres espècies passeriformes i forestals que realitzen vols acrobàtics sobre les roques i les copes dels arbres.

Mentrestant, al pantà podem trobar algunes aus aquàtiques, de les quals l’escabussonet emplomallat és una de les més abundants a l’hivern.

 Embalse Benageber

(Foto Turisme Comunitat Valenciana)

El Castell de Domenyo està situat en la part alta d’un turó, al costat del que va ser la població de Domenyo, derruïda a causa de l’ampliació del pantà de Loriguilla.

Des d’este punt existeix una ampla panoràmica des d’on s’observa la desembocadura de l’afluent, el Toixa, en el riu Blanc, nom que rep per esta comarca el riu Túria, formant la cua del pantà de Loriguilla.

 Domeño

(Foto Turisme Comunitat Valenciana)

Ací habiten algunes espècies d’entorns aquàtics, com el bernat pescaire, el corb marí gros, l’escabussonet comú o la xivitona comuna.

Esta magnífica llista acaba al Paratge de “Los Calderones”, al terme municipal de Xulilla.

Este paratge està format per “Las Hoces” del riu Túria i els monts adjacents situats als peus de la presa del pantà de Loriguilla.  Un congost profund de parets verticals que constitueix un canyó espectacular, considerat un dels racons més bonics de la Comunitat Valenciana.

Un lloc ideal per a l’observació d’espècies rupícoles com la falcia de panxa blanca, la gralla de bec roig, els teuladins i rapaces protegides com l’àguila perdiguera o els brúfols.

 Paraje de los Calderones

(Foto Turisme Comunitat Valenciana)